16:32
Újra módosultak a lap.hu linkek
Linképítés
Linképítés: linképítő katalógus

Nemrég beszámoltunk róla, hogy módosultak a lap.hu linkjei, most ismét változtattak rajta.

Február 8-án írtunk arról, hogy a startlap a korábbi linkelési módját megváltoztatta, és egy meglehetősen bonyolult megoldással élt, ami sem a linkajánlónak, sem a lap.hu oldalaknak nem volt előnyös.

Talán cikkünk nyomán is (sokan megkerestek minket ezzel kapcsolatban) a Startlap ismét módosította a beküldött oldalak linkelési módját.

A jelenlegi rendszer úgy néz ki, hogy ha rákattintunk egy oldalra, akkor az elvisz egy aloldalra, konkrétan egy paraméteres php fájlhoz, ami aztán 301-es átirányítással átviszi a felhasználót a konkrét oldalra.

Nézzünk egy konkrét példát!

Az ite.hu rendelkezik egy linkkel a hir.lap.hu oldalon. Ha rákattintunk, az átvisz az alábbi aloldalra:

http://hir.lap.hu/exit.php?id=28355308&pid=11220530

majd innen egy 301-es átirányítással továbbít az ite.hu oldalára.

Ez a linkelési mód elvileg keresőoptimalizálás szempontból elfogadható. Az exit.php-hez vezető linken nincs nofollow címke, és az átirányítás 301-es átirányítással történik, ami a linkerőt is átadja.

 

Arról van némi vita, hogy a 301-es átirányítás a linkerő hány százalékát adja át, de a SEO szakemberek ezt az értéket 90-100% közé teszik, ez tehát elfogadható.

Nyilván ez a megoldás sem optimális, a korábbi egyszerű címkés link volt az ideális, de legalább keresőoptimalizálási szempontból már elfogadható, és linkerő is átadásra kerül.

A startlap szempontjából a lap.hu oldalakon a tömeges 301-ezést azonban továbbra sem tartom szerencsés megoldásnak. Vajon hogy ítéli meg a Google azt az oldalt, amelynél a kimenő linkek döntő része 301-es átirányítás alá kerül?

Ezt nehéz megválaszolni. A 301-es átirányítás inkább weboldalak költöztetésére és url változásra van kitalálva nem pedig linkelésre. Matt Cutts jelezte még évekkel korábban, hogy a 301-es átirányítás utalhat spam technikára is. Vélhetően azonban a lap.hu oldalak esetében ez önmagában nem fog problémát okozni, még ha nem is pozitív szignál a Google irányába.

Fizetett linkek

Még egy érdekes csavar van a történetben. Tudható, hogy a lap.hu a fizetett linkeket is befogad. Itt amennyire láttam nem változtattak a linkelés módját. Tehát a forráskód átböngészésével könnyen megállapítható, hogy mely link fizetett és melyik nem, és innen már csak egy lépés, hogy mindezt egy rosszindulatú konkurens bejelentse a Google felé. Ez pedig a Startlap számára is nagyon kellemetlen lenne, és akár büntetést is eredményezhetne. Persze idehaza nagyon ritka, hogy a Google manuálisan büntetne weboldalakat, de azért van rá példa.
Hogy a Startlap miért döntött emellett a megoldás mellett az nehezen megfejthető. A weboldal tulajdonosok számára a lényeg az, hogy a jelenlegi helyzetben a beküldött lap.hu linkek ismét adnak át linkerőt és az vélhetően csak kevéssel gyengébb, mint a hagyományos linkek esetében.
Az ideális azonban természetesen a hagyományos linkelés visszaállítása lenne. És akkor a Startlapnak sem kellene aggódni a fizetett linkek miatt.

 

Megtekintések száma: 978 | Hozzáadta:: iceman | Címkék (kulcsszavak): Google, fizetett linkek, linképítés, linképítő | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar