19:31
Relevánsak és jogszerűek-e a Google értékelések?

 

Szerinted a Google értékelés valós útmutatás?

 

Átalakította a Google a Maps-hez kapcsolódó játékos önkéntesrendszer, azaz a Local Guides vagy magyarul a Helyi Idegenvezetők pontrendszerét, amely jelenleg már 30 millió közreműködővel rendelkezik. A felhasználókhoz fokozatosan érkezett meg a frissítés az átszámolt pontjaikról a korábbi tevékenységeik alapján. A legmagasabb mostantól kezdve a 10-es szint, amelyre legalább 100 ezer pont összegyűjtésével lehet eljutni.
A Google térképén barangolva egyre több vállalkozást és intézményt lehet felfedezni színes piktogrammal helyként megjelölve. Ezek a helyek mindegyike rendelkezik Google értékelés funkcióval, amit a tulajdonos (még ha maga hozta is létre a hely adatlapját) nem tud semmiféleképp sem kikapcsolni. Ergo kéretlenül, sőt látatlanul is potyognak a meghökkentő, pontvadász értékelések és vélemények.

A "nagy testvér" Google nem véleményezhető, nem értékelhető

 


Megkérdőjelezhető persze, hogy van-e erre egyáltalán joga annak a Google-nek, akinek nincsen egyetlen elérhetősége, e-mail címe vagy telefonszáma sem megadva, ahová ezen kiforratlan gyakorlat miatt panaszt lehetne eljuttatni. Nem beszélve arról, hogy őt, a "nagy testvért" persze nem lehet sehol sem véleményezni. A Google kivételes vállalkozás, a felettünk álló értékelésmentes szuperhatalom, aki láthatóan tudja milyen visszatetsző eredménnyel járhat egy kontrollmentes értékelés áradat.

A következő értékelést látatlanul küldte a szélhámos HVI (Helyi Vagány Idegenvezető) egy online webshopnak.


György néhány nappal korábbi értékelése (ugyanazon a településen) egy automata sebességváltó javító szerviznek:
 

Egy másik HVI rangra törtető látatlanul értékelő önkéntes: Gondolatban ugyanazon a településen Lina is végigfutott, mint a nyári zápor. Ő nem annyira terminátor mint György, ő közepesre és kettesre van beállítva.

 

 

 

Lina a nagykereskedelemben is jártas, itt is megfordult elméletben:

Fatermékek (gyártás és nagykereskedelem). Fa táblák: Rétegelt lemez, farostlemez, forgácslap és laminátumok (gyártás és értékesítés).

 

Jelezhetjük persze a Google-nek egy űrlapon nemtetszésünket, jogi kifogásunkat, de csak a következő ismérvek alapján:

A szabálysértés típusa: *
Ez a bejegyzés gyűlölködő, erőszakos vagy egyéb módon kifogásolható tartalommal bír. 

Ez a bejegyzés hirdetést vagy spamet tartalmaz
A témához nem kapcsolódó
A bejegyzés érdekellentéteket tartalmaz

Itt azonban szó sincsen arról, mit csinálhatunk, ha a kikupált szélhámos és gyakorlott cégromboló nem véleményez, csupán csillaggal értékel. Ilyenkor nem lehet rajta fogást találni: nem gyűlölködő, nem terjeszt spamet, nem offtopic, sőt értékelése bizonyíthatóan nem tartalmaz érdekellentétet sem. Egyszerűen benyom egy böszme csillagot. Aztán, mint aki leadott egy halálos fejlövést, megfújja a colt csövét és könnyed léptekkel továbbáll.
A Google szintén űrlap formátumban felkínál még egy olyan bejelentési lehetőséget is, amikor konkrét tartalmak eltávolításáról vagy egyéb jogi bejelentésről van szó.

 

Google: Miben tudunk segíteni?

- Téves információt találtam vállalkozásomnak a Google Helyek szolgáltatásban szereplő adatai között
- Személyes adataim (telefonszám, cím stb.) egy hozzám nem kapcsolódó vállalat adatlapján szerepelnek
- Szeretném megtudni, hogy miért módosultak a vállalkozási adataimhoz kapcsolódó bizonyos információk
- Kifogásolható véleményt szeretnék bejelenteni, amely az egyik cégadatlapon szerepel
- A felsoroltak között nem szereplő jogi problémám van

 

Ide kattintva jelenik meg a bejelentő űrlap

A form kitöltésekor a bejelenteni szándékozott értékelést a következőképp kell linkelni:

  1. Nyissa meg a kérdéses véleményt.
  2. Kattintson a zászlóra, amely akkor jelenik meg, ha az egérrel rámutat a véleményre.
  3. Másolja ki a megnyíló oldal URL-címét a böngésző címsávjából.

 
Megfigyelhető, hogy egyes felhasználók időnként bizonyos körzetben böngészve, a Google térképen egyszerűen „szétszórnak” néhány, a hangulatuknak megfelelő csillagot. Leginkább azonban rossz hangulatban, frusztrált helyzetben lehetnek, mert némely kistelepülés összes vállalkozását meghintik a leggyengébb értékeléssel: egy csillaggal. Mondhatnók, no és? Majd jön egy következő júzer, aki jó hangulatában 5 csillagot ad. Ez viszont nem ilyen egyszerű, elbagatellizálható probléma. Egy kisvállalkozásnak nincs sok értékelése, ha bekap néhány frusztrált ámokfutótól egy-két gyenge értékelést, akkor az átlaga javíthatatlanul leromlik, ami hamis képet mutat az egyébként makulátlan munkát folytató, az ügyfelekkel jóindulatúan viselkedő vállalkozásról. A helyiek viszont egyből felkapják a fejüket (a hazug információ gyorsan terjed), és a néhány csapongó csaló miatt egymás közt rossz hírét keltik a vállalkozásnak. Az emberek úgy vélik „ lám ilyen az átok kapitalizmus: már a szomszéd turkálós Marcsi is elkutyult”. Az idegenek pedig ki sem próbálják a helyet, mivel nem akarnak kockáztatni. Így rombolja le tehát könnyelműen a Google véleményrendszere a kisvállalkozások reputációját és így emeli fel a nagy cégeket, ahol a sok ezer vélemény és értékelés közt elfér néhány csaló, esetleg bosszúálló kampó.

Úgy vélem viszont, hogy az online kisvállalkozások (webáruházak) vannak a legnagyobb HVI veszélynek kitéve, akiknek nincsen üzletük, tehát az ügyfél személyesen nem tud meggyőződni az igazságról, csupán a weben fellelhető csalárd, korántsem releváns információ alapján muszáj bizalmát próbára tennie. Ilyenkor a hely életében minden csaló, magyarázat nélküli, egy csillagos értékelése koporsószögként jöhet szóba.

 

A Facebookon is van hasonló értékelési lehetőség.

Ezt az egyes celeb habitussal bíró személyek (a FB kirakatában szívesebben tanyáznak a magamutogatók) már úgy használják, hogy időről időre csoportos, egy csillagos támadást szerveznek azon vállalkozások ellen, amelynek tulajdonosa nem adja nekik ajándékba az áruját, vagy nem végzi ingyen a szolgáltatását mondvacsinált kifogásaikra reagálva. Elállási jogukkal persze nem élnek webáruházak esetében sem, csupán zsarolnak a csillagfenyegetéssel. A Facebookon viszont némi utánajárással kikapcsolható a vélemény funkció, ezzel megszüntethető a terrorszerűen megszervezett nyomásgyakorlás.

A Google véleményrendszerében játszik az a visszatetsző gyakorlat, hogyha a csaló látatlanba – akár sorozatban egy csillaggal, vélemény nélkül – értékel, akkor is gond nélkül fentebb léphet a ranglétrán, és Helyi Idegenvezető (?) kitüntető címet, valamint kedvezményekre jogosító pontokat kap. Igazságos pedig az lenne, ha gátlástalan rombolásáért nem kitüntetést kapna, hanem feladatot, aminek során kiköszörülhetné a látatlanba lehúzott helyeknek okozott csorbát.
A vélemény nélküli értékelés nem csak azért veszélyes, mert az a legbutább, IQ nulla HVI (Helyi Vagány Idegenvezető) is be tudja nyomni, hanem – mint ahogy már föntebb említettem: megfellebbezhetetlen. Nem derül ki belőle, hogy járt-e a helyen a HVI, illetve valamiképp kapcsolatba került-e a hellyel, vagy csupán össze-vissza trollkodik, és azért szórt szét kilószámra 1 csillagot, mert be volt nyomva, be volt tépve, éppen szerelmi csalódása vagy tanulmányi eredménye miatt frusztrált volt, és komoly harcban állt az egész világgal.

 

Összegzésül: a Google-nek is kikapcsolhatóvá kell tennie az értékelés funkciót! Ezen kívül a saját irányelveit erősítendően, a releváns értékeléshez szükség van legalább 150 karakter egyéni vélemény írására. Aki ezt a komoly, szöveges feladatot nem bírja elviselni, az ne legyen ítélethozó, családok, munkáltatók, munkavállalók és helyek sorsát befolyásoló önkéntes HVI!

Megtekintések száma: 1872 | Hozzáadta:: iceman | Címkék (kulcsszavak): csaló helyi idegenvezetők, Google vélemények, csaló Google értékelések, Google értékelés | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 1
avatar
0
1
A Google-nél mindenki zseninek képzeli magát. Büntetéssel viszont téveszméjük gyógyítható.
avatar