03:22
Milyen seo, keresőoptimalizálási trendek várhatók 2014-ben?

Minőségi tartalom

A 2012-es és 2013-as év a változások éve volt a Google algoritmusában. Gyakorlatilag néhány hetente megjelentek hivatalos frissítések, de ezeken kívül is folyamatosan finomítják az algoritmust, amely hol nagyobb, hol kisebb hatással van a találati listákra. Igyekeztünk összefoglalni, hogy az elmúlt időszak változásai alapján vélhetően mire kell majd számítani 2014-ben.Minőségi tartalom

Ez ma már alapkövetelmény. Sőt azt kell mondanunk, hogy önmagában már sokszor nem is elég a klasszikus értelemben vett minőségi tartalom. Egyre inkább lényeges, hogy azok az információk, amelyeket közlünk a látogatókkal ne csak jó minőségűek legyenek (helyes hangnem, helyesírás, stilisztika, minőségi képek, videók, stb.), hanem meg kell ragadniuk a felhasználókat. Ha az általunk felkínált tartalom, vagy termék nem eléggé hat az emberek érzelmeire, nem eléggé kíváncsiak rá, akkor egyszerűen beleolvadunk majd a tömegbe. Ha egy hangzatos kifejezéssel szeretnénk ezt ábrázolni ezt, akkor ma már nem elég, ha a tartalom rendben van, már "szexinek” is kell lennie ahhoz, hogy eredményesek legyünk.

Linknépszerűsítés, PageRank

Sokan hirdetik, hogy a klasszikus linknépszerűsítés már nem működik és erre nem szabad már energiát pazarolni. Ebben van is némi igazság, de így önmagában nem igaz.

Ha van egy értékes tartalmunk, ami jó esetben ténylegesen érdekli a látogatókat, akkor ez önmagában még nem fogja magára vonni a figyelmet. Ez különösen igaz egy induló oldal esetében. Tehát főleg kezdetben kikerülhetetlen az, hogy ajánljuk a weboldalunkat értékes oldalakra, katalógusokba, stb. Tény viszont, hogy sokkal jobban meg kell választani, hogy hova ajánljuk. Onnan igyekezzünk hivatkozást szerezni, ami ténylegesen értékes és releváns oldal.

Ne legyenek túloptimalizálva a hivatkozásaink (csak kulcsszavas hivatkozás szövegek például). Ne legyen túlzottan gyors az ütemezés, hetente 10-15 linknél többet ne szerezzünk.

Lehetőleg ne egy-egy weboldalról, IP címről szerezzünk sok linket, hanem sok domainről egy-egy hivatkozást.

Ne a statikus oldalrészekben legyenek a bejövő hivatkozásaink (lábléc, oldalsó oszlopok, menü, stb.).

Ha már gyűjtöttünk néhány tucat linket, akkor igyekezzünk olyan tartalmakat feltenni a weboldalunkra, amelyekre jó eséllyel automatikusan képződnek hivatkozások. Például: értékes videók, cikkek, kalkulátorok, terméktesztek, termékbeszámolók, stb.

Lényeges a gyorsaság: ha a saját területünkön kijön egy új termék, hír, akkor a gyorsaság meghatározó. Aki először ad hírt róla arra sokan fognak hivatkozni

TOP- lista készítése: Kicsit régi trükk. Ha a területünkről létrehozunk egy toplistát akkor arra nagyon sokan fognak hivatkozni. Például: Top 10 könyv, Top 10 üzleti laptop, stb.

Lényeges tehát a kreativitás. Egy-egy kreatív megoldással sok hivatkozást gyűjthetünk természeteses módon.

És a lényeg: A linknépszerűsítés tovább él, de új formában! Ezt támasztja alá az is, hogy a múlt héten a Google ismét exportálta a PageRank értékeket.

A PageRank tovább él

Közösségi faktorok

Ezzel már ma, de a jövőben mindenképpen foglalkozni kell. Ennek jelentősége rendkívüli módon felerősödött.

Ha belegondolunk a linknépszerűség is egy korai közösségi faktor. A lényege ugye az, hogy ha értékes a tartalmunk, arra a weboldal tulajdonosok majd hivatkozni fognak. A probléma az, hogy a közösség itt leszűkül a weboldal tulajdonosokra és webmesterekre. Akinek van weboldala, vagy hozzáfér egy weboldalhoz, mert annak szerkesztője, az képes hivatkozással "szavazni”, akinek nincs weboldala, az nem. Aki sok weboldalhoz hozzáfér, az akár vissza is élhet a hivatkozásokkal. Nagyrészt ezt igyekezett kiszűrni a Google a Pingvin (Penguin) frissítéssel.

A közösségi oldalak elterjedésével ezek a korlátok már eltűntek. Bárki regisztrálhat a közösségi oldalakra és bárki "szavazhat” ránk, legyen az bármilyen interakció (megosztás, kedvelés, követés, hozzászólás, stb.)

Magyarországon még mindig a Facebook a leginkább elterjedt közösségi platform. Alapvető tehát, hogy ezzel mindenképpen foglalkoznunk kell.

A Google rendkívüli erőfeszítéseket tesz azért, hogy a Google+ is egyre népszerűbb legyen. Ennek lassacskán kezd megjönni az eredménye, mert a Google+ felhasználók is egyre aktívabbak. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy gyakorlatilag már nem egyszerű közösségi platform, hanem egy átfogó réteg, ami az összes Google szolgáltatást átöleli. Ne feledjük, hogy ami itt történik, arról kristálytiszta információkkal rendelkezik a Google, tehát a későbbiekben még nagyobb hangsúlyt kaphat.

Google+ népszerűsége

Külön említjük, de összeforr a Google Plusszal a legnagyobb videómegosztó, a Youtube. Ezzel szintén érdemes foglalkoznia a legtöbb vállalkozásnak.

Érdemes még számításba venni a Twitter-t (bár nálunk kevésbé elterjedt), a LinkedIn-t és Pinterest-et.

Megbízhatóság, elkötelezés és élmény

Rendkívül fontos faktor a megbízhatóság a keresők szemében. Mi által lesz egy weboldal megbízható?

Csak néhány elem a sok közül:

  • weboldal kora
  • weboldal elérhetősége
  • weboldal gyorsasága
  • weboldal teljesítménye (több szempontból)
  • azonosíthatóság (a weboldalnak legyenek ténylegesen létező arcai a Google Plusszon, Facebookon és ezek legyenek is összekötve a weboldallal)
  • megfelelő linkhálózat
  • megfelelően kiépített közösség
  • közösségünk mérete, aktivitása
  • minél több visszatérő látogató

A látogató elköteleződés ezekkel összefüggésben van. Weboldalunk teljesítménye rendkívül lényeges a Google szemében. Ha a felhasználókat olyan oldalra irányítja, amelynek rossz a teljesítménye, rossz felhasználói élményt nyújt, akkor azok nem lesznek elégedettek. Ez összefügg az eddigiekkel. Lényeges, hogy ismerjük és odafigyeljünk a weboldalunk teljesítményére ilyen téren is.

Megbízhatóság

Strukturált adatok

A Hummingbird algoritmus a Google második nagy lépése a szemantikus működés felé (első volt a Knowledge graph - Tudásháló; nulladiknak mondható a varázskerék, ami azóta megszűnt). Ennek lényege, hogy a kereső megpróbálja "megérteni” hogy az adott kontextusban mire gondolhatott a látogató és eszerint összeállítani a találati listát. A keresőkifejezés "megértése” azonban csak az egyik része a szemantikus keresésnek.

A másik rendkívül lényeges rész, hogy a keresőknek meg kell értenie, hogy az adott tartalomban melyik kifejezés mit jelent. Segíthetünk a keresőnek azzal, ha megjelöljük az adott tartalmi tartalom milyen típusú információt hordoz (értékelés, dátum, szerző, recept hozzávaló, stb.). Érdemes tehát megjelölni a strukturált adatokat a schema.org jelölésrendszere alapján, mely révén a találati listán is különbözhetünk a konkurensektől és nagyobb átkattintási arányokat érhetünk el.

Mobil keresések

A mobil keresések száma rohamosan növekszik. Ma már nem kérdés, hogy egy weboldalnak kell-e platform-független megjelenés. Ezen terület fejlődésének mértéke meghalad minden előzetes várakozást.

Rendkívül szemléletes az a növekedési ütem, amelyet 2013-ban egy konferencián osztott meg Matt Cutts. 2011-ben a Youtube videó megtekintések 6%-a mobileszközről történt. 2012-ben ez a szám már 25%-ra, majd 2013. első felében 40%-ra nőtt. A mobileszközök jelentősége tehát rohamléptében fejlődik.

2014-ben minden vállalkozásnak érdemes számolnia az okostelefonnal rendelkező felhasználókkal. (Ez nekünk is házi feladat.)

Mobil keresések

Megtekintések száma: 1121 | Hozzáadta:: iceman | Címkék (kulcsszavak): keresőoptimalizálás, webáruház, seo, textilpont webáruház, linképítés, textilpont | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
avatar