15:56
Google keresőoptimalizálás (SEO) - Gary Illyes tanácsai

Gary Illyes - a Google Trend elemzőjeRég nem láttam ennyi hasznos SEO tippet és tanácsot! Péntek délután Gary Illyes két órán keresztül válaszolt a webmesterek kérdéseire a Redditen. Ennek a leiratát olvashatjátok, egy csomó SEO érdekességgel.

Ha esetleg nem lennél képben Gary Illyes a Google Trend elemzője, afféle szóvivő is egyben, dolgozott a Caffeine-n, a Googlebot-on és végig a webes keresés témájával foglalkozott. Most elsősorban a videós és képes keresésekkel foglalkozik a cégen belül.

Az AMA, azaz „Ask Me Anything” egy olyan alkalom, amikor bárki kérdezhet bármit a Redditen két órán keresztül SEO témában.

Ennyi bevezető elég is, lássuk a kérdéseket és a válaszokat!

Href lang

A kérdező azt vetette fel, hogy John Mueller és Gary Illyes egymásnak ellenmondó nyilatkozatokat adott ebben az ügyben, hogy ez befolyásolja-e a rangsorolást.

John Mueller közbetrollkodott, hogy szándékosan csinálnak ilyet, hogy megnézzék figyelünk-e, majd Gary Illyes komolyra fordította a szót.

 

Elmondta, hogy direkt módon nem befolyásolja a rangsorolást, de célzottabb látogatókat hoz a weboldaladra. Tegyük fel, hogy valaki Spanyolországból spanyol nyelven keres rá egy cégnévre. Az A aloldalad en-EN beállítású, a B aloldalad es-ES. Ha nincs canonical, akkor a látogatót a Google az A oldalra vinné, mivel ennek erősebbek a szignáljai, de ha van canonical, akkor átviszi a B-re, mert az jobb a felhasználónak.

Márka és domain-említések

Egy kérdező azt vetette fel, hogy Gary Illyés korábban arról beszélt, hogy a márkaemlítések-et figyeli a Google, ugyanakkor azok nem linkként működnek. A kérdés az, hogy akkor ezek mire jók?

Gary Illyés egyszavas válasza az volt, hogy „például entitás meghatározásra”, ami véleményem szerint azt jelenti, hogy a Google így a brandre, vagy domainre önálló entitásként tud tekinteni. ez példáula  Tudásgráfban jöhet később jól.

Search Console fejlesztések

A következő kérdés az volt, hogy mikor lesz 100-nél több URL is lekérhető a Search Console Indexelési jelentéséből, lesz-e erre API.

Gary Illyés azt válaszolta, hogy a Search Console csapattal nem sok kapcsolata van, ő úgy tudja, hogy ennek technikai akadálya van, nem kiszúrási szándékból van így. Az új Search Console-t azért csinálta a Google, hogy leváltsa az egy évtizedes technológiát, és jobbá tegye, így van rá esély, hogy a későbbiekben több adat lesz lekérhető.

Felhasználói viselkedés a rangsorolásban

Az újabb kérdés arra vonatkozott, hogy a Google használja-e a rangsorolásban a felhasználók keresőben tanúsított viselkedését, mint a CTR, a visszafordulás, a keresési szó kibővítése, és így tovább. Hangsúlyozta, hogy nem konkrét választ vár, inkább a kérdés szellemiségére szeretne választ kapni, és tudja, hogy rengeteg erre vonatkozó Google szabadalom van, de a Google minden esetben „nemet” mond az ilyen felvetésekre.

Gary Illyés erre azt válaszolta, hogy nem emlékszik, hogy valaha is határozott nemmel feleltek volna az ilyen kérdésekre.

Majd egy nagyon vicces és érdekes fejtegetésbe kezdett arról, hogy miért nem tud egyenes választ adni.

Végül azonban annyit elmondott, hogy az ilyen adatokat: ”elsősorban kiértékelésekor használják”.

Majd később kifejtette, hogy ha változtatnak az algoritmuson, akkor a felhasználók egy részén ezt tesztelik. A teszteléskor figyelik a felhasználói viselkedést és ez fontos szempont az algoritmusváltozás értékelésekor.

Okozhatnak-e gondot a belső linkelések?

Egy világos kérdés érkezett: kaphat-e büntetést egy weboldal azért mert tömegesen linkel meg egy saját belső oldalt azonos, releváns kulcsszóval több tucat releváns saját belső oldalakról?

Gary Illyés válasza teljesen egyértelmű volt: Nem. Úgy alakítod a belső linkjeidet, ahogy akarod, minden félelem nélkül.

Relevancia és minőség a keresőoptimalizálásban

Újabb kérdés, amely szinte már könyörgés volt, és azt szerette volna megtudni, hogy az általánosságokon túl, hogyan értékeli a Google egy-egy weboldalt a minőség és relevancia szempontjából.

Gary ismét a Minőségi Útmutatóra hivatkozott, majd így folytatta: „Van egy elképzelésünk a relevanciáról. Megkérjük a manuális értékelőket, hogy ellenőrizzék. Ha azt mondják, jó, akkor alkalmazzuk. „. Majd hozzátette, hogy a relevancia nem egy könnyű kérdés, és folyamatosan fejlődnek benne.

EAT

A kérdező saját elméletet vázolt fel, az EAT kapcsán. (Az EAT-Szakértelem, tekintélyeség és Megbízhatóság, ami a SEO új szentháromsága). Ha tegyük fel A oldal szakértő és meglinkeli B szerző oldalát, az növeli B szakértői státuszát a linkekhez hasonlóan?

Gary Illyés azt válaszolta, hogy a dolgok ilyen leírása túlságosan leegyszerűsíti a történetet, de végülis igaz.

Kép és videókeresések

Egy kérdés kapcsán Gary Illyés elárulta, hogy a kép és videókeresés eddig kissé elhanyagolt terület volt a Google háza táján, de most több mérnököt csoportosítottak át erre a területre. Ugyanakkor jelenleg nincs semmi olyan dolog, amit bejelenthetne ezen a területen.

Egy másik kérdés kapcsán ugyanakkor azt is elmondta, hogy erről a területről relatíve kevés kérdést kap, pedig ez egy olyan szegmens, amiben nagyobb a potenciál, mint amit a SEO szakemberek és webmesterek gondolnak.

Végül kérdés volt az is, hogy a kép és videós keresések esetén a fogyatékosok számára történő elérhetőség rangsorolási szempont-e, mire Gary Illyés azt válaszolta, hogy sajnos nem.

Hasonlóan a videós keresések kapcsán is azt mondta Gary Illyés, hogy nem jelenthet be előre semmit, de erre a területre is több mérnököt helyeztek át.

Szűrési feltételek a webáruházakban

Egy hozzászóló azt kérdezte, hogy mi a helyzet a webáruházak szűrési feltételeivel (un. Faceted navigation), bár a Google ennek kapcsán közzétett egy blogbejegyzést évekkel ezelőtt, de van-e változás, és általában a gyenge minőségű tartalmak indexelésével kapcsolatban.

Gary erre azt válaszolta, hogy ez egy hosszú téma, nem ide való, de igyekszik a következő hetekben egy blogbejegyzést kitenni a Google Webmester Blogjába.

Google NLP

Több igen érdekes kérdés is érkezett a cameo11 nevű felhasználótól.

Az első kérdés az volt, hogy mi a véleménye Gary Illyésnek arról, hogy ha valaki használja a Google NLP-jét, hogy jobb tartalmat írjon?

(Ha nem ismernéd a Google NLP-jét próbáld ki feltétlenül, leegyszerűsítve egy nyelv és szövegelemző, sajnos magyar nyelven még nem működik, de nagyon tanulságos!)

Gary Illyés azt válaszolta, hogy nincs ezzel baja, hogy ha a szöveg továbbra is jól emészthető a humán olvasók számára, majd hozzátette, hogy tervbe van véve, hogy ír egy cikket az NLP és a Machine Learning valamint a SEO kapcsolatáról, ha jut rá ideje).

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy ha egy weboldal nem csak népszerű termékoldalakkal rendelkezik, hanem a vásárlási folyamata minden szakaszához kapcsolódóan rendelkezik tartalommal, akkor azt a Google tekintélyesebbnek, hitelesebbnek tartja-e? A válasz egyértelmű nem volt.

Majd a következő kérdés, hogy ha egy weboldalnak vannak olyan oldalai is, amelyek nem túl népszerűek, nem kapnak túl sok forgalmat, attól még segíthetik a bizalom és a hitelesség növelését? A válasz egyértelmű igen volt.

Feltérképezés

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy milyen tényezők befolyásolják, hogy a Googlebot mekkora adatmennyiséget hajlandó feltérképezni és indexelni.

Gary válasza az volt, hogy a Googlebot számára van egy byteokban kifejezhető limit, amit feltérképez, de a pontos értékre nem emlékszik, de egy elég nagy szám. ezen túl ismeretei szerint nincs más limit, és amit a Googlebot feltérképez azt indexelik is.

ccTLD – azaz országszintű domainek

A következő kérdés arra vonatkozott, ha egy országszintű domainnel publikálok mondjuk angol nyelvű tartalmakat és a célközönségem az USÁ-ban található, akkor hátrányt szenvedek-e a általános TLD-kel szemben.

Gary Illyés válasz az volt, hogy igen. A helyi, vagy generikus TLD-k, amelyek az adott országot célozzák helyinek minősülnek és így előnyt élveznek, míg a másik országból való cc TLD-k (azaz ország szintű domain végződések) ilyen szempontból hátrányból indulnak.

Weboldal funkcionalitás

A kérdező azt vetette fel, hogy a SEO-sok sokat foglalkoznk az oldalon található szavakkal, de a Google-t mennyire érdekli egy weboldal funkcionális működése, például, hogy van-e ár, vagy értékelés egy termékoldalon, megtalálható-e a nyitvatartási idő, és ilyenek?

Gary válasza az volt, hogy igen, a térképes találatoknál ez fontos, egyéb tekintetben az általános kereséseknél azonban nem.

CTR és Rank Brain algoritmus

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy valójában hogyan működik a Rank Brain algoritmus. Figyelembe veszi-e az átkattintási arányt vagy sem?

Gary Illyés erre azt válaszolta, hogy a Rank Brain feladat, hogy egy soha nem látott kérdésre minél jobb válaszokat adjon. Ezt pedig a múltbéli keresések alapján tudja megtenni. A lényeg, hogy megnézi hogy a korábbi keresésekre hogyan kattintottak az emberek és ez alapján próbál meg minél jobb választ adni.

„Fontos, hogy a kattintásokat a találati listán nézi, nem pedig a céloldalon. A CTR, a visszafordulási idő és arány, és a többi Rand Fishkin teória általában mítosz, a keresés sokkal egyszerűbb, mint azt a legtöbb ember képzeli”.

(Megjegyzés: mindez arra utal, hogy a kattintás nem elsősorban a weboldal tulajdonosát segíti, hanem a Google számára egy visszajelzés, hogy jól megértette a kereső szándékát, az alkalmazott keresési kifejezés alapján).

Tesztoldalak indexelése

Egy felhasználó arról panaszkodott, hogy a Google a keresőoldalaikat is feltérképezi a noindex tiltás ellenére, és ez után zuhant az organikus forgalmuk. Mit használjanak?

Gary Illyés azt válaszolta, hogy a Robots.txt betonbiztos megoldás. Használhatják a Google Search Console paraméter eszközét is, de azzal könnyen lábon lőhetik magukat.

Az AMP jövője

Gary Illyést az AMP jövőjéről kérdezték, és azt mondta az őszinte válasza az, hogy nem tudja mi lesz. Az AMP nagyon jó felhasználói szempontból, de sok esetben a weboldal számos funkciója kiesik, ami őt személy szerint nagyon zavarja, ezért azt reméli, hogy a jövőben az AMP csak akkor bukkan fel, ha tartalma megegyezik a normál verzióval.

Lágy 404-es hibák és átirányítás

Mi a helyzet, ha a törölt oldalakat egyszerűen átirányítjuk a főoldalra? Átadódnak a linkerők?

Gary Illyés erre azt válaszolta, hogy nehéz kideríteni ilyen esetben, hogy a törölt oldalak valóban 404-es oldalak, hiszen átirányítódnak. Ilyen esetben a linkerő átadódik. Amint a Googlebot kideríti a helyzetet lágy 404-es hibává válnak és többé nem adnak át linkerőt (és megjelennek a Search Console-ban is.)

WIX és azonnali indexelés

A kérdés az volt, hogy az azonnali indexelés, ami a WIX-nél elérhető és Yoastnál is hamarosan elérhető lesz, a későbbiekben mindenki számára adott lesz-e, vagy bizonyos szolgáltatókhoz, CMS-ekhez kötődik majd?

Gary Illyés válasza az volt, hogy jelenleg tesztelik a kapacitásaikat és ennek a hasznosságát, így nem akar semmit előre bejelenteni. A Wix valóban egyike a korai tesztelőknek. Yoast kapcsán annyit mondott, hogy nem akar senkinek a sarkára lépni, de talán túl korai volt a bejelentés.

Sandbox

Egy kérdés arra vonatkozott, hogy létezik-e valamilyen algoritmus, ami már induláskor hátrányosan különböztet meg oldalakat a múltjuk miatt, vagy az induláskor kapott linkek okán?

Gary Illyés azt válaszolta, hogy egyértelmű okok miatt erre nem felelhet, de valóban van egy anti-spam algoritmusuk, de ahhoz valóban nagyon spammelned kell, hogy az működésbe lépjen.

Oldalak tömeges törlése

Egy felhasználó arról írt, hogy 75 ezer URL-jük van, amiből most 30 ezret törölnek. egy részüket átirányítják, de a nagyobbik részük 404-re fog kifutni. A kérdés az volt, hogy várható-e a forgalom esés?

Gary Illyés azt válaszolta, hogy az oldalak eltávolítása az esetek zömében visszaesést eredményez két okból:

  1. Az első, hogy a törölt oldalak kaphattak organikus forgalmat, ami ezzel elvész
  2. A második, hogy a törölt oldalak linkelhettek oldalakat, amelyek így elvesztenek némi linkerőt.

Ugyanakkor a szakaszos törlést jó elgondolásnak tartja, mert így a károk jobban kézben tarthatóak.

Kategóriák csillagozása

Egy felhasználó arra kérdezett rá, hogy egyes webáruházak kategóriaoldalainál csillagos értékelés látható, pedig ez elvileg ütközik a Google irányelveivel.

Gary válasz az volt, hogy nem ez az első jelzés, és szólt a manuális büntetéseket kezelő csapatnak, hogy nézzen utána a dolognak.

Van-e helyrehozhatatlan hiba?

Egy újabb webmester arról érdeklődött van-e olyan hiba, vagy büntetés, ami után egy weboldalt nem lehet helyreállítani?

Gary Illyés egyértelmű válasza a nem volt, azaz nincs helyrehozhatatlan hiba.

Kép azonosítás és rangsorolás

A kérdés arra vonatkozott, hogy a Google képfelismerő rendszereit használja-e a webes keresésben, hogy egy dokumentum relevanciáját meghatározzák?

A válasz egyértelmű igen volt.

(Megjegyzés: ez nagyon fontos, hiszen azt jelenti, hogy a képek erősíthetik egy tartalom relevanciáját, és ezúttal nem az alt címkékről van szó, hanem magáról a képnek tartalmáról. Egyszerűbben lefordítva ma már a kép maga is rangsorolási szempont!)

Featured Snippets

A kérdés arra vonatkozott, hogy vajon az Európai országokban is megjelenik-e majd több Featured Snippet a találati listán.

Gary Illyés válasz az volt, hogy szeretné, mert a felhasználóknak hasznos, de ennek akadályai vannak, és nem elsősorban technikai, a többit a fantáziánkra bízza. (Vélhetően itt a szerzői jogok problémájáról van szó).

301-es és 302-es átirányítások

Gary Illés egy kérdés kapcsán arról beszélt, hogy korábban ezzel voltak problémák, de ezeket már javították, és most már szinte teljesen hasonlóan kezeli ezeket a Google.

Alkönyvtárak

A kérdés az volt, hogy az URL-szerkezetben a könyvtárakat a Google csak feltérképezési célból használja, vagy van ebben valami többi is?

Gary Illyés azt válaszolta, hogy legtöbb esetben csak feltérképezési szempontból fontos, de egyes esetekben például bizonyos blogoldalaknál, ahol alkönyvtárakba rendeződnek az egyes blogok, kvázi mini oldalakként tekintenek rájuk.

301-es átirányítás

Mi a helyzet akkor, ha mondjuk egy régi oldalt átirányítjuk egy újra, és eltelik öt év, és utána már nem él az átirányítás, vagy mondjuk ugyan ez a helyzet egy domain esetén?

Gary azt válaszolta, hogy ennyi idő alatt az összes szignál átadódik, és már nem próbálkoznak a szignálok további átadásával. A régi oldal, pedig újra elkezdhet szignálokat gyűjteni.

Linkek

Itt röviden összefoglalom a linkekkel kapcsolatos kérdéseket és válaszokat.

Ha egy oldal egy adott domainről két linket is kap két különböző helyről, akkor a második link is ad át értéket?

Gary válasz az volt, hogy igen, egy domainről a második link is ad át extra értéket az elsőhöz képest.

Szintén a linkekhez kapcsolódó kérdés volt, hogy ha egy weboldal kikerül az indexből, akkor az onnan érkező linkek számítanak-e a rangsorolásban. A válasz az volt, hogy nem.

Ha egy weboldal hirtelen tömegesen kezd linkeket veszíteni, akkor az elsősorban az aloldalakat érinti, nem pedig a domain egészének megítélését.

Ide tartozik az is, hogy Gary Illyés ismét megerősítette, hogy a nofollow linkeknek nincs semmilyen értékük.

Mi történik, ha volt két domainem más-más termékekre fókuszálva. Az egyik megszűnik, és átirányítom a fennmaradóra? ez káros lesz semleges, vagy használ? Gary Illyés válasza az volt, hogy kicsit segíthet.

Záró gondolat

Rég nem láttam ennyi hasznos tippet és tanácsot egy Google alkalmazottól. Tudtad, hogy a kép tartalma is befolyásolja a szöveges tartalom helyezését? Hogy szabadon használhatod a belső linkeket? Tudtad, hogy a Wix-et azonnal indexeli a Google?

 

Forrás: ite.hu
Megtekintések száma: 591 | Hozzáadta:: miramadam | Címkék (kulcsszavak): Gary Illyes, Google konzultáció, Google trend | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
avatar