14:47
A Google vezetője zavarosan nyilatkozik a titokzatos kínai keresőről
Google vezető

A Kínának épülő cenzúrázott Google-keresőről már korábban bebizonyosodott, hogy létezik. A céget vezető Sundar Pichai szenátusi meghallgatásán azonban tagadta, hogy ilyesmin dolgoznának.

Több hónapja ismert már, hogy a Google vissza akar térni Kínába, „ajándékként” pedig egy cenzúrázott keresővel készülnek. A Dragonfly nevű projekt miatt többször is fellázadtak a cég alkalmazottai, legutóbb pedig világszintű megmozdulásra hívtak, hogy leállítsák a munkát.

A gond elsősorban az, hogy a kereső nem csak nem engedi bizonyos információkhoz hozzájutni használóit, folyamatosan nyomon követi őket. Így ha valaki a kormánynak nem tetsző témák után kutat, a vezetés gyorsan tudomást szerezhet róla. És arról is, mi után érdeklődik.

A kereső létezését Pichai egy vele készült interjúban már elismerte, keddi szenátusi meghallgatásán azonban letagadta, hogy ilyesmin dolgoznának. A cégvezető azt állította, hogy nincs ilyen tervük, a Dragonfly pedig egy kísérleti projekt. Azt a kérdést is lesöpörte, hogy a munka miatt esetleg tárgyalásokat folytatnak-e kínai tisztviselőkkel. Arra viszont, hogy tudnak-e garanciát vállalni, hogy soha nem készítenek ilyesmit, homlokegyenest mást mondott. Pichai ugyanis kijelentette, kötelességük megtalálni a lehetőségeket, hogy felhasználóikat segítsék az információk hozzájutásához. Érdekes mód a telefonok lekövetésével kapcsolatos kérdésre sem tudott egyértelműen felelni.

Pichai érezhetően az amerikai szenátorok megtévesztésére vagy kérdéseik megkerülésére játszik. A kereső létezését a googlerek is megerősítették már: sok ország Google-alkalmazottai épp az azzal kapcsolatos munka miatt kezdtek több helyen is tüntetésekbe.

 

Forrás: hvg.hu

Megtekintések száma: 593 | Hozzáadta:: iceman | Címkék (kulcsszavak): Pichai, Google cenzúra, Google, Google korrupció | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar