16:55
A Google hatalmas ötlete, hogy megússza az EU-s gigabüntetést

Google jobEgyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy az új megoldás elnyeri majd az Európai Bizottság tetszését.

Aukción kínálna helyet a rivális ár-összehasonlító oldalak számára a Google anyacége – értesült a Reuters. Az Alphabet ezzel az Európai Bizottság június végén kihirdetett döntésére reagált, amelyben keresőmotorjának működése miatt kapott rekordszintű, 2,42 milliárd eurós büntetést.

A bizottság szerint a techóriás üzleti előnyével él vissza, amikor a keresési találatoknál rendre favorizálja az üzleti körébe tartozó ár-összehasonlító szolgáltatását, a Google Shoppingot. A cég 90 napot kapott a gyakorlat módosítására, a Reuters szerint javaslatát augusztus végén nyújtotta be a versenyhatóság felé. Ennek lényege az, hogy a Google versenytársainak is lehetővé tenné, hogy bármilyen helyre tegyenek ajánlatot a Product Listing Ads rendszerben.

A válasz kétséges: három évvel ezelőtt egy hasonló javaslatot a versenytársaktól érkező negatív visszhang után már visszautasított az Európai Bizottság – jegyzi meg a hírügynökség. Van ugyan egy nagy különbség a két javaslat között: korábban a Google az első két helyet saját hirdetéseinek tartotta fenn, most viszont csupán egy minimális árat szab meg a tőle független hirdetők számára. Még mindig nem biztos azonban, hogy ez elég lesz-e Brüsszel számára, a bizottság ugyanis azt várja el, hogy egyenlő bánásmódban részesítse a Google hirdetőit és a tőle független versenytársait is.

Az Alphabet három hónapot kapott arra, hogy felhagyjon korábbi gyakorlatával, ez szeptember 28-án jár le. Egy héttel ezelőtt a Google fellebbezést nyújtott be a döntés miatt az Európai Bíróság felé. Nem sokkal korábban pedig még azt nyilatkozták: megpróbálnak eleget tenni a bizottság elvárásainak. Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos akkor úgy vélekedett, hogy a cég bizonyos javaslatai "nagyon jó irányba mutatnak".

A Reuters értesülését sem a Google, sem az Európai Bizottság illetékesei nem kommentálták.

 

Eredeti hír:

Brutális büntetés a Google-nak a keresések manipulálása miatt

Most először fordul elő, hogy a techóriás alaptevékenysége miatt kap büntetést.

Gigantikus, csaknem 750 milliárd forintnak megfelelő büntetést szabott ki az Európai Bizottság a Google-re. Az amerikai techóriás keresőmotorjának működésével kapcsolatos üzleti gyakorlata miatt kapta a 2,42 milliárd eurós bírságot. A korábbi hírek ennél jóval alacsonyabb, nagyjából egymilliárd eurós büntetésről szóltak.

Brüsszel egy hét éve tartó vizsgálatra tett pontot ma, és először fordul elő, hogy a Google alaptevékenységét bünteti. A bizottság szerint a techóriás üzleti előnyével él vissza, amikor a keresési találatoknál rendre favorizálja az üzleti körébe tartozó ár-összehasonlító szolgáltatását, a Google Shoppingot.

A Google 90 napot kapott a gyakorlat megváltoztatására, ellenkező esetben anyacége, az Alphabet globális forgalma öt százalékát kitevő büntetést köteles fizetni – idézi a bizottsági döntést a Bloomberg.

A bírság rekordnak számít: hasonló ügyben eddig a legmagasabb büntetést az Intel kapta 2009-ben az EU versenyhatóságától, az 1,06 milliárd euró volt.

Megtekintések száma: 1824 | Hozzáadta:: iceman | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 1
avatar
0
1
Amikor a hóhért akasztják...
avatar